Pékség

Szabó Pékség

 

 

   
 

Reform termékeink és élettani hatásuk

Termékeink alapanyagának élettani hatásai

KiflikFontosnak tartjuk, hogy fogyasztóink a számukra legmegfelelőbb termékeinket tudatosan választhassák ki. Ezért a felhasznált alapanyagok élettani hatásait röviden ismertetjük, hogy ezzel is megkönnyítsük a döntést, valamint felhívjuk a reform élelmiszerek nagyszerű előnyeire a figyelmet.
Alábbi alapanyagaink együttes tulajdonsága, hogy hatásukra csökken az éhségérzetet, rendszeressé válik a bélműködés, megkötik a mérgező anyagokat, és kitűnő ásványianyag-források (E-, B1-, B-, B6-vitomin, kálium, magnézium, kalcium).


Rozs - a mindennapokra

Rozsból készült termékekNagy valószínűséggel a rozs legfiatalabb gabonafélénk. Eredete mintegy 2500 évre vezethető vissza, amikor is Kis-Ázsiában egy vad rozsfajtából - a hegyi rozsból - való nemesítés után kezdték meg termesztését.
A rozs a német fekete kenyér gabonája, gyakran főznek belőle sört, illetve égetnek belőle szeszt. A kenyérkészítésnél leginkább a kovász készítéséhez használják. Miután a rozs sikértartalma alacsonyabb a búzáénál nem annyira dagad meg a belőle készített kenyér, így a rozsliszttel, rozslisztből készült kenyér tömörebb és sötétebb a tisztán búzalisztből készült kenyereknél.
B1-vitamint, kalciumot, niacint, fehérjét, keményítőt, rostot, szerves sót, szacharint, nitrogént, kazeint és foszfátot tartalmaz. Magas élelmi-rost tartalma miatt rendszeres fogyasztása javítja bélműködésünket, enyhíti a székrekedést, az aranyérben szenvedők panaszait és csökkenti a vér koleszterinszintjét, az élelmirost hiány okozta betegségek kialakulását, továbbá a rostdús étrendnek köszönhetően az elhízással kapcsolatba hozható szívinfarktus, érelmeszesedés és epekőbetegség kockázatát éppúgy mint a cukorbajét.


Tönköly - a sokrétű

TönkölySzerencsére ma Magyarországon újra megjelent és kapható a csodálatos ősi búzafajta, a tönköly, amely az 1950-es években végrehajtott nemesítések áldozatául esett, mivel nem hozta az elvárt termésátlagot. Dr. Kajdi Ferenc és Dr. Kálmán Gergely hosszú és fáradságos munkával a kilencvenes évek közepére újraalkották ezt a nagyszerű búzafajtát, azóta világszabadalom védi.
A búza története több mint 8000(!) évre vezethető vissza. Sokáig ez volt az egyetlen búza, amely élettani hatásait ismerve egyáltalán nem mondható véletlennek. Elég, ha csak fehérjetartalmára gondolunk: a közönséges búzához képest hatszoros, az ember számára sokkal jobban hasznosítható fehérjét tartalmaz; aminosav-összetétele kiváló. Beltartalmi értékeit tovább növeli a közönséges búzához viszonyított magas ásványianyagtartalma és sokrétű vitamin-összetétele is.


Cukorbetegeknek is javasolt

A tönköly karbantartja testünket, segít megőrizni alakunkat, sőt fogyókúránknak is aktív részese lehet. Rendkívüli fehérje-keményítő aránya miatt egyáltalán nem hizlal, ráadásul a belőle készült ételek dúsak, így kis mennyiség elfogyasztása is jóllakottságérzést kelt. Eközben persze elegendő vitaminhoz és ásványhoz is jutunk. Gyermektápszer is készül belőle, mert a fentebb említett kedvező tulajdonságai miatt a csecsemők már az anyatej mellett is kaphatják! A cukorbetegek is sokkal inkább fogyaszthatják a tönkölybúza lisztjét, mint a jóval elterjedtebb BL-55-ös finomlisztet.
A tönkölybúza egyedülálló sikértartalommal is bír, ami annyit jelent, hogy a belőle készült kenyerek kitűnő minőségűek, ráadásul hosszabban eltarthatók, mindez lehetséges anélkül is, hogy kenyereink biológiai értékét mesterséges adalékanyagokkal elrontanánk.


Kukorica - a fogyasztó

A szénhidrátok közül a keményítőt tartalmazók (kenyér és péksütemény, rizs, tésztafélék, burgonya, kukoricapehely) rövid ideig maradnak a gyomorban, ugyanakkor jó a savkötő képességük és nem serkentik a savelválasztást. Ezért fekélybetegek, idősek számára egyaránt javasolt az az élelmiszer, amely akár dara, akár pehely formájában tartalmazza a kukoricát.
Magas rosttartalma miatt az ebből készült termék kedvező élettani hatású, a felszívodási problémákkal küzdők alapélelmiszere, és miután hamar a telítettség érzését adja, de kisebb az emészthetőségi foka, kiválóan alkalmas fogyókúrázók számára is.


Korpa - a szívbarát


A szív és érrendszeri betegségek megelőzésében a táplálkozás kulcsszerepet tölt be. A megelőzés szempontjából az állatizsír-fogyasztás csökkentése mellett a nátriumbevitel mérséklése és a rostbevitel fokozása a legfontosabb.
A korpás termékek táplálkozás-élettani szempontból előnyös tulajdonságait a búzakorpa lisztre számított 20%-nyi adagolásával, a tésztában lévő só mennyiségének csökkentésével biztosítjuk.
Csökkentett szénhidráttartalmának köszönhetően cukorbetegek számára is javasoljuk napi fogyasztását.


Lenmag  - a vitamindús


A lenmag tartalmazza a legtöbb esszenciális olajat, ennek köszönhetően az egyik legértékesebb táplálékunkká vált. Gazdag A-, B-, C-, D- és E-vitaminban, serkenti az agyműködést.

Reform áruk
Tönköly zsemle és kifli 6 dkg
Kukoricás buci 5 dkg
Kukoricás kenyér 500gr
Kornspitz 15 és 7 dkg
Alpesi rozszsemle és -kifli 6 dkg
Alpesi rozskenyér 500 gr
Korpás kifli 6 dkg
Korpás kenyér 500 gr
Félbarna kenyér 1 kg és 500gr